Kolommen tactiek

kolommen tactiekEén van de strategieën die je kunt gebruiken om vaker te winnen bij roulette is de kolommen tactiek. Daarbij plaatst je elke spin meerdere bets op verschillende getallenreeksen, de “kolommen” van het rad. Je verhoogt je inzetten volgens een vast systeem. Deze strategie beperkt je verlies en kan je aan een mooie winst helpen. Lees in deze tekst hoe je de kolommen tactiek efficiënt inzet en wat de haken en ogen aan de strategie zijn.

Op welke andere strategieën lijkt de kolommen tactiek?

Deze strategie deelt een paar eigenschappen met andere roulette strategieën. Dat zien we vaker bij dit soort systemen: het zijn variaties op hetzelfde idee. De kolommen tactiek is geen uitzondering, en doet denken aan de volgende roulette systemen.

 • De strategie kan verwisseld worden met het dozijnen (dozens) systeem. Ook daarbij wordt er ingezet op een derde van alle getallen. Bij dozens wordt er echter niet ingezet op de kolommen, maar op de dozijnen. Dat zijn de getallenreeksen 1 – 12, 13 – 24 en 25 – 36. Bovendien wordt er per spin maar één inzet gedaan, in plaats van meerdere zoals bij het kolommen systeem.
 • De Red Bet lijkt op deze strategie. Daarbij wordt er ook op meerdere opties ingezet, zodat het verlies ook beperkt blijft. De bets en de manier van inzetten verhogen gaat echter anders.
 • Het d’Alembert-systeem heeft ook het principe dat je je inzetten verhoogt bij verlies en verlaagt bij winst.
 • De Martingale, het Dozens systeem en de Fibonacci-strategie zijn tactieken waarbij je je inzetten verhoogt als je verliest. Je plaatst echter telkens maar één bet per ronde.

Hoe je de kolommen tactiek gebruikt

De kolommen tactiek gaat er vanuit dat je meerdere rondes achter elkaar inzet. Daarbij plaats je op élk van de drie kolommen van het bord een inzet. Zo haal je altijd een beperkte winst binnen. Vervolgens verhoog je in de volgende rondes je inzetten als je verliest, terwijl je ze juist verlaagt als je wint.

Waar je op inzet

waar je op inzetDe strategie is gebaseerd op het betten op de drie kolommen van de speeltafel, en de corresponderende getallen op het rad.  Het rad telt 36 getallen waarop je kan inzetten (de nul tellen we niet mee – de winst daarvan is voor het huis). Op de speeltafel zijn die 36 getallen in kolommen (lange rijen) geplaatst. Op deze rijen ga je inzetten. Het gaat dan om deze getallen:

 • 1, 4, 7, 10, 13, 16, 19, 22, 25, 28 en 31 (de linker kolom)
 • 2, 5, 8, 11, 14, 17, 20, 23, 26, 29, 32 en 35 (de middelste kolom)
 • 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30, 33 en 36 (de rechter kolom).

Hoogte van je inzetten

Je begint met inzetten op alle drie de kolommen. Kies als eerste stap een lage eenheid (bedrag) waarmee je je inzetten gaat vormen. Kies bijvoorbeeld voor vijf euro. Die eenheden van vijf euro zet je hierna als volgt in:

 • Linker kolom: 1 eenheid (5 euro)
 • Middelste kolom: 2 eenheden (10 euro)
 • Rechter kolom: 4 eenheden (20 euro)

Deze verhouding van inzetten houd je de hele tactiek lang vol. Maar de bedragen zelf kunnen wel veranderen. Dat hangt er vanaf of je wint of verliest.

Winnen en verliezen

winnen en verliezen strategieElke keer dat er gespind wordt, maak je sowieso een beetje winst. Je inzet op de winnende kolom wordt namelijk verdrievoudigd. Deze winst zorgt er voor dat je altijd een deel van je inzet terugwint. Maar natuurlijk wil je het liefste dat de rechterkolom wint. Dan krijg je 12 eenheden terug, meer dan voldoende om je inzetten terug te verdienen én winst te maken. Wat ga je nu doen?

 • Als je verliest (een getal uit de linker kolom wordt geworpen), verdubbel je je inzetten op alle kolommen. Je inzetten worden dan 10 – 20 – 40.
 • Als je wint noch verliest (een getal uit de middelste kolom wordt geworpen), houd je je inzetten gelijk.
 • Als je wint (een getal uit de rechter kolom wordt geworpen), deel je je inzetten door de helft. Die worden dan 3 – 5 – 10.

Wat voor voordelen biedt de tactiek?

Bij de kolommen tactiek maak je altijd winst. Niet altijd voldoende om al je inzetten terug te verdienen, maar wel voldoende om je verlies laag te houden. Ook heb je een kans op een flinke winst, als er een getal uit de rechter kolom geworpen wordt.

Wat voor nadelen heeft de tactiek?

Omdat je altijd op elke kolom een inzet plaatst, en er maar één getal kan vallen, verlies je altijd twee van je inzetten. Als dat telkens de twee hoogste inzetten zijn, kan je verlies na een aantal rondes flink aantikken. Verder moet je, omdat je inzetten telkens wisselen, soms flink rekenen welke inzetten de juiste zijn. Het helpt in dat geval als je een schemaatje hebt waarin de logische verhogingen en verlaging van de inzetten staan.

disclaimer
€250 + 100 FS