Labouchere tactiek

labouchere tacticsOp het internet staan verschillende strategieën die je kan gebruiken voor de winst. Een aantal systemen zijn bekend en succesvol, maar andere zijn iets minder bekend. Een bekend systeem is de Labouchere tactiek. Ondanks dat het Frans klinkt is het een van oorsprong Britse strategie. Bedacht door een Britse wiskundige die het niet kon nalaten af en toe te gokken. Zijn favoriet was roulette en hij was dagenlang bezig de beste strategieën te bedenken op basis van z’n wiskundige kennis. Uiteindelijk kwam hij met Labouchere, een systeem dat volgens hemzelf zeer succesvol was bij roulette. Met de komst van het internet werd het systeem wereldwijd bekend en wisten steeds meer spelers er succes mee te boeken.

Bepaal vooraf je doel

Volgens het systeem van Labouchere werk je richting een winstdoel. Een winstdoel kan van alles zijn. Het kan € 5 zijn, maar ook € 100. Je bent vrij op te bepalen hoeveel winst je wilt maken. Het is wel belangrijk om realistisch te zijn met het bepalen van een doel. Kies nooit een bedrag dat hoger is dan 10% tot 20% van je totale budget. Dus als je € 1.000 als je budget gebruikt mag je winstdoel nooit hoger dan € 200 liggen. Hou hier rekening mee als je een doel gaat bepalen. Denk goed na over welk doel de moeite waard is en waar je voor wilt spelen. Dit is belangrijk bij het inzetten van het systeem.

Een reeks getallen met als uitkomst je doel

Je gaat nu een reeks getallen maken. Je bepaalt zelf hoeveel getallen dit worden. De reeks moet de som zijn van je winstdoel. Stel je wilt € 100 winnen. Dan kan je de volgende reeks maken: 10 – 15 – 25 – 50. Als je de reeks bij elkaar zou optellen kom je op € 100 uit. Het bedrag dat je eigenlijk zou willen winnen. Als dit klopt heb je de reeks te pakken die je nodig hebt om succesvol te spelen. De volgorde van de getallen maakt niet veel uit. Je mag dus ook laag, laag, hoog, laag etc. doen. Het mag ook oplopend zijn zoals ons voorbeeld. Labouchere geeft zelf als advies om enkel lage getallen te gebruiken en geen hoge getallen. Je kan dan beter een langere reeks maken met lage getallen volgens de wiskundige. Je verspreid zo je inzet.

Voorbeeld met lagere getallen

Een voorbeeldreeks die we zelf gemaakt hebben met lagere getallen is: 2 – 2 – 6 – 4 – 6 – 5 – 5 – 10 – 10. We proberen hier uit te komen op een winst van € 50. Hierbij maken we voornamelijk gebruik van kleine getallen om tot de reeks te komen. Het voordeel is dat je zo niet direct een groot budget nodig hebt om in te zetten. Het enige wat belangrijk is bij de reeks is dat de totale som je winstdoel is. Hierbij maakt de lengte dus niet veel uit.

Inzetten volgens de reeks

inzetten volgens de reeksAls je reeks klaar is wordt het belangrijk dat je volgens dit systeem gaat inzetten. Op een papiertje voor je schrijf je de getallen op waar je op wilt inzetten. Dit wordt je reeks in het casino. Je pakt uit de reeks de twee buitenste getallen. Deze ga je inzetten op één van de enkelvoudige kansen. In dit geval zetten we € 12 in uit onze voorbeeldreeks met lagere getallen. Dit zetten we in op rood. Rood valt. We strepen de buitenste getallen weg en we zetten opnieuw in. Dit keer is het door onze reeks toevallig opnieuw € 12. Dit keer verliezen we. We zetten € 12 aan het einde van onze reeks neer. We zetten daardoor nu € 14 in. Namelijk de € 2 aan het begin en de € 14 van het einde van de reeks. Je blijft vervolgens net zolang doorspelen tot alle nummers weggestreept zijn.

Hoeveel win je?

De meeste spelers hebben na het wegstrepen van alle getallen minimaal hun winstdoel gehaald. Dit is vrij realistisch om te halen. Het enige nadeel is wel dat je voldoende geld moet hebben om je inzet te verhogen of de reeks langer te maken. Dit is de reden dat Labouchere het advies geeft om de reeks niet te voorzien van te hoge getallen. Je loopt dan het risico om te verliezen. Maar als je de kans krijgt om je aan het systeem te houden en niet af te wijken, dan is de kans heel groot dat je op verlies eindigt.

Weinig risico bij dit systeem

In de praktijk blijkt dat er vrij weinig risico genomen wordt met dit systeem. Dit is een fijne gedachten als je net begint met spelen. Of als je nog niet eerder een strategie hebt toegepast. Het nadeel is dat de winst qua saldo soms niet super hoog is. In het beste geval win je de som van je reeks, maar het komt ook voor dat je na rondes spelen slechts vijf fiches overhebt. Dit is een afweging die je moet maken als je volgens dit systeem wilt spelen.

disclaimer
€250 + 100 FS